Παργα


Ιστορία της Πάργας

Εκτός από τη φυσική της ομορφιά, η Πάργα μπορεί δικαιωματικά να είναι υπερήφανη και για την πλούσια ιστορία της. Είναι ένας τόπος, ο οποίος σας προσκαλεί να ανακαλύψετε την ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητά της και να εξερευνήσετε τα μονοπάτια του ιστορικού της παρελθόντος.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Η ονομασία της Πάργας πιθανότατα προέρχεται από την Σλαβική λέξη "parg", που σημαίνει λιμάνι. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Πρέβεζας στη βορειοδυτική Ελλάδα-στην ακτογραμμή της Ηπείρου-και περιβάλλεται από το Νομό Θεσπρωτίας.

ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Ενας σημαντικός αριθμός αρχαίων ευρημάτων μαρτυρά ότι η περιοχή της Πάργας άρχισε να κατοικείται κατά τη Νεολιθική εποχή. Επίσης, σύμφωνα με αρχαία κείμενα του Πλουτάρχου και του Πτολεμαίου, ίσως η Πάργα να ήταν η αρχαία πόλη Τορώνη ή Τορύνη (3ος-4ος αιώνας π.Χ.). Παρ'όλ'αυτά, ανάμεσα στους όρμους του Λύχνου και του Αγίου Γιαννάκη, στο χωριό της Αγίας Κυριακής στην Πάργα, τα ερείπια ενός αρχαίου τείχους είναι ακόμη ορατά ανάμεσα στα σπίτια,οπότε είναι πιθανό η αρχαία πόλη Τορώνη ή Τορύνη να βρισκόταν σε αυτό το σημείο.

14ος ΑΙΩΝΑΣ
Δυστυχώς, η ιστορική πορεία της Πάργας παραμένει αφανής για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και επανέρχεται στο προσκήνιο το 1337 μ.Χ., όταν αναφέρεται από τον Ιωάννη Κατακουζηνό ως μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της Ηπείρου. Η πλεονεκτική γεωγραφική της θέση την κατέστησε ευάλωτη σε εισβολές και επιθέσεις. Από το 1360 έως το 1393 βρισκόταν υπό την προστασία των Νορμανδών αλλά το 1400 την κατέλαβαν τα στρατεύματα του ληστή Μπογκόη. Μετά την αποχώρηση του Μπογκόη, η Πάργα ζήτησε βοήθεια από τους Βενετούς και την 21η Μαρτίου 1401 υπέγραψαν συνθήκη με τη Βενετία, η οποία διήρκεσε επί περίπου 400 χρόνια. Με αυτό τον τρόπο η Πάργα βρισκόταν υπό Βενετική κατοχή αλλά ταυτόχρονα προστατευόταν από την απειλή των Τούρκων.

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ
Χτισμένο στην κορυφή μιας μικρής, απόκρημνης χερσονήσου μεταξύ της παραλίας του Βάλτου και της Πάργας, αυτό το κάστρο μπορεί δικαιωματικά να θεωρηθεί ως το ορόσημο της Πάργας. Κατά τη διάρκεια της τεσσαρακονταετούς Βενετικής ηγεμονίας, γκρεμίστηκε και αναστηλώθηκε πολλές φορές. Ο περιβόητος πειρατής Μπαρμπαρόσα ήταν ο πρώτος που κατέστρεψε το φρούριο της Πάργας. Το 1567 ξαναχτίστηκε από τους Βενετούς. Οι Τούρκοι επιτέθηκαν το 1571 και για ακόμη μία φορά αποκαταστάθηκε από τους Βενετούς μετά τη ναυμαχία της Ναυπάκτου. Παρέμεινε απόρθητο έως το 1819 όταν οι κάτοικοι της Πάργας εξαναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν ώστε να μην υποδουλωθούν από τον Τούρκο ηγεμόνα Αλή Πασά.

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ
Το 1800, η Πάργα αναγνωρίστηκε ως αυτόνομο κράτος μετά από μία συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Το 1815 όμως, όταν οι Άγγλοι κατέλαβαν τα Ιόνια νησιά, ο Άγγλος διοικητής Maitland εκχώρησε την Πάργα στον Τούρκο Αλή Πασά έναντι αμοιβής. Το 1819, 4000 Παργινοί εξαναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν κυρίως στην Κέρκυρα μεταφέροντας μαζί τους τα ιερά κειμήλια της γενέτειράς τους και τις στάχτες των προγόνων τους.

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ
Το 1913 ο Ελληνικός στρατός κατόρθωσε να ελευθερώσει την Πάργα. Στις 22 Μαΐου του 1930 τα ιερά κειμήλια, οι στάχτες των προγόνων των Παργινών και το λάβαρο της Πάργας μεταφέρθηκαν από την Κέρκυρα στην Πάργα και στις μέρες μας φυλάσσονται στην Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων.